Пропускане към основното съдържание

Печатните новини за деня

печатни издания днес
Всички печатни издания днес отразяват разразилите се след кончината на патриарх Максим разногласия сред членовете на Светия синод по повод избора на митрополит Кирил за наместник-председател на синода и на Софийската епархия.


Епистоларното общуване между владиците се наложи като форма, чрез която негодуващите митрополити излагат позициите си. "Труд" констатира: "Светият дух май изостави владиците". Той вече не напътства делата им или нарочно ги обърква, за да ги видят всички що за стока са. Погазват устава, променят решения, оттеглят подписи и обясняват кой бил сребролюбец, кой - луд. Грозните разпри показват, че властолюбието и користта водят владиците.

На първа страница "Монитор"обявява: "Григорий пробва църковен пуч". Великотърновският митрополит се опита да свали вчера варненския си колега Кирил от поста изпълняващ временно длъжността патриарх до свикването на събор за избор на нов духовен водач на Българската православна църква. Григорий в писмо се отрече от подписа си под решението на Светия синод от 10 ноември. Според бившия директор на Дирекцията по вероизповеданията - проф. Иван Желев - вероятно върху митрополита е упражнен натиск, за да промени своето решение. Проф. Желев изтъкна, че в устава на БПЦ не е залегнала възможност за оттегляне на подпис от взето вече решение. На заседанието си днес Синодът трябва да реши дали да вземе под внимание възражението на Григорий Великотърновски.

"Битката за патриаршеския трон осветли лобитата в църквата", пише "Сега". Скандалите около избора на Варненския митрополит Кирил за наместник на Светия синод осветлиха враждуващите лагери в ръководството на БПЦ, а битката между тях стана непримирима. От едната страна е Варненският владика Кирил, който се ползва с доверието на повечето висши духовници, а от другата - оспорващият избора му Пловдивски митрополит Николай, Калиник Врачански и Игнатий Плевенски и присъединилият се вчера Григорий Великотърновски.

"Дума" резюмира: "Скандалът в Светия синод се разраства". Митрополит Григорий, който ръководи заседанието на Светия Синод в събота, когато за наместник-председател бе избран Варненския митрополит Кирил, оттегли подписите си от избора. Това негово решение допълнително поставя под въпрос легитимността на избора за наместник-председател.

"24 часа" допълва: "Не минава ден без скандална новина от Синода. Митрополитите могат да разклатят сериозно църквата отвътре", предупреждават юристи. Писмото на Великотърновския Григорий е изпратено до медиите от Пловдивската митрополия. "Не знам дали е изпратено, или изпЛатено оттам", коментира за изданието друг владика.

Според "Стандарт" битката кой да наследи жезъла на дядо Максим идва в повече на народа. Новият скандал в Синода поставя под въпрос избора на нов патриарх. Политиците изразиха становищата си за случващото се в БПЦ. Сергей Станишев обвини ГЕРБ, че иска да наложи свой фаворит за патриарх. Цветан Цветанов рипликира, като припомни, че при управлението на Живков бащата на Станишев се е разпореждал с църквата. Новият патриарх да не е агент на ДС, призовават от СДС.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн