Пропускане към основното съдържание

Най-вероятно ще има нов избор за председател на Светия синод

Най-вероятно ще има нов избор за председател на Светия синод
Борбата за патриаршеския трон се задълбочава. Вероятно ще се стигне до ново гласуване на наместник-председател на Българската православна църква. Това прогнозираха пред "Дневник" познавачи на църковните дела след като Великотърновският митрополит Григорий, председателстващ заседанието на Светия синод в събота, на което Варненският митрополит Кирил беше избран за наместник-председател, оттегли подписите си от протоколите на заседанието.


В отворено писмо, публикувано на сайта на Светия синод, митрополит Григорий, гравитиращ около пловдивския владика Николай, посочва, че "понастоящем все повече се трупат критики към светата ни църква, особено по повод неспазване устава при избора на наместник-председател на Св. Синод".

Преди ден също в отворено писмо до синода Николай Пловдивски оспори избора на митрополит Кирил за наместник-председател, защото не било спазено уставното условие за мнозинство от всички митрополити. По-рано днес митрополит Кирил коментира пред "Нова телевизия", че уставът не говори за "задължение" и че дългогодишната практика на синода е решенията да са взимат с мнозинство от присъстващите.

"Категорично настоявам подписите ми под този протокол (първа и втора част) да бъдат заличени и да не се зачита тяхната валидност", пише великотърновският митрополит Григорий. Той реално отказва да подпише протоколите за избор на митрополит Кирил и решението той да оглави временно и софийската митрополия.

Според устава на църквата за всяко заседание се води протокол, който се вписва в протоколната книга и на следващото заседание се подписва от председателя и от всички участвали в заседанието членове, след което решенията влизат в сила. След като митрополит Григорий като председателстващ заседание оттегля подкрепата си, би следвало решението да не влезе в сила.

Уставът на църквата допуска "особено мнение", ако то бъде заявено и обосновано устно в заседание и се представи писмено до три дни след заседанието, който срок е спазен от Григорий Великотърновски.

Според наблюдатели на църковните въпроси върху владиката е упражнен натиск, защото не може на третия ден, след като е подписал протоколите като председателстващ, да се отрече.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн