Пропускане към основното съдържание

13% скок на заплатите в министерствата – средната е 1118 лв.

Средната заплата в администрацията на МС и министерствата към 1 септември е 1181,72 лв
Средната заплата в администрацията на МС и министерствата към 1 септември е 1181,72 лв., което е увеличение с 13,16 на сто спрямо 1 юли същата година.

На днешното заседание на кабинета беше разгледан доклад на Секретариата на Съвета за административната реформа.


Според данните възнаграждението в държавните агенции пък е скочило с 9,27 на сто, като средният размер достига 697,91 лв. С 16 на сто нараства средният размер на месечната заплата на служителите в изпълнителните агенции.

Към 1 юли 2012 г. средната заплата в централната администрация е била 763,89 лв., а след въвеждането на нови правила достига 865 лв. Средната месечна работна заплата на служителите в централната администрация нараства с 13,24 на сто.

Реформата в държавната администрация е една от основните цели на правителството и винаги е била на фокус на вниманието на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Темата за възнагражденията на държавните служители стана особено популярна след скандала с раздадените бонуси в държавните структури. След това Дянков разработи нова система за възнаграждения, която премахна бонусната система.

От доклада става ясно още, че след 1 август 2009 г. 30 структури на държавната администрация са закрити или преобразувани с цел постигане на по-голяма ефективност и ефикасност. Щатната численост на МВР е намалена с 6000 щатни бройки.

През януари министърът на вътрешните работи обяви, че се съкращават 3000 щатни бройки от ведомството му. Тогава обаче се разбра, че тези места съществуват само на хартия и реално няма освобождаване на служители.

Според разгледания днес документ съкращенията на персонал в администрацията е позволил увеличението на заплатите да стане без отпускането на допълнителни бюджетни средства.

Оптимизацията на функциите и процесите в държавната администрация трябва да продължи, тъй като по този начин се освобождава финансов ресурс, който може да се използва за последващо увеличаване на заплатите на служителите, пише в документа.

Така се повишава конкурентоспособността на администрацията спрямо частния сектор и позволява да се привлекат по-високо квалифицирани служители. По този начин се създава малка, ефективна и мотивирана администрация, посочва в заключение доклада.

Министерският съвет възлага на Секретариата на Съвета за административната реформа в едномесечен срок да предложи мерки за ограничаване назначаването и преназначаването на служители без конкурс. В момента това става най-често с назначаване по заместване и на непълно работно време.

Секретариата ще трябва да предложи и мерки за подобряване и облекчаване на конкурсната процедура за назначаване на държавни служители.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн