Пропускане към основното съдържание

БСП трупа самочувствие, Борисов губи доверие

30% от хората симпатизират на ГЕРБ за изборите, БСП има доверието на 16% от избирателите, а ДПС – 8%, "Атака" – 4%, Синята коалиция – 2%.

Това сочат последните данни от социологическо проучване на НЦИОМ, направено от 12 до 19 май.

В ГЕРБ и БСП в равни степени има разочаровани симпатизанти, но електоратът на БСП е по-твърд, отколкото на ГЕРБ, въпреки процентите.

За първи път състоянието на ГЕРБ налива самочувствие на избирателите на БСП. Левият избирател започва да трупа самочувствие, коментират социолозите.

Премиерът Бойко Борисов губи 6% одобрение за последните 2 месеца. Но все пак подкрепящите го са повече – 51%, от неодобряващите – 39%.

За първи път одобрението към Първанов е с по-висок дял – 47% от неодобрението – 38%.

Сергей Станишев е най-одобряваният лидер на ПГ през месец май. За Мартин Димитров расте одобрението с 4% за последните два месеца, с 4% намалява неодобрението към Сергей Станишев и Иван Костов.

Промени има сред обществените нагласи към лидера на „Атака” Волен Сидеров, който губи 7% одобрение в сравнение с март, въпреки че изследването е проведено преди скандала пред софийската джамия.

94% от избирателите на партията обаче одобряват Сидеров, с което той е най-одобряваният лидер на партия сред симпатизантите си.

Повечето министри губят доверие за работата си в кабинета. Най-изразителен е спадът при земеделския министър Мирослав Найденов – с 8%. Спад има и при министър Николай Младенов – 6%, министър Маргарита Попова – 5%.

Най-рейтинговият министър продължава да бъде Росен Плевнелиев, който е добавил 6% одобрение.

Министър Симеон Дянков има най-висок дял на неодобрение сред всички министри – 66%. На опашката се нареждат и правосъдният министър Маргарита Попова и здравният министър Стефан Константинов.
Кристалина Георгиева е най-одобряваният български политик извън страната - тя има 69% подкрепа.
Росен Плевнелиев пък оглавява класацията и с най-одобряваните действащи политици в страната през май с 60 на сто рейтинг. След него е столичният кмет Йорданка Фандъкова - 53 процента, толкова има и Меглена Кунева, а премиерът Бойко Борисов е с 51% доверие. 
Следват президентът Георги Първанов - 47 процента, вицепремиерът Цветан Цветанов - 44 на сто,земеделският министър Мирослав Найденов - 43 процента, Николай Младенов - 41 на сто, Вежди Рашидов - 33 процента, Трайчо Трайков - 32 на сто, Свилен Нейков - 29 процента и председателят на парламента Цецка Цачева, също с 29 процента рейтинг.

Отношението на българите към работата на правителството не търпи промяна от последните два месеца, като негативните оценки към кабинета и парламента преобладават. Кабинетът е одобряван от една трета от българите.

Институцията с най-голямо доверие е полицията. Прокуратурата и съдът продължават да губят доверие през май, като прокуратурата губи 5%, а съдът – 4%.

Две трети от българите смятат, че живеят по-зле през последната година. Материално по-зле се чувстват хората между 30 и 50 години и хората над 60 години.
Една пета от българите смятат, че никога няма да излезем от кризата, а 26% се страхуват от безработица.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн