Пропускане към основното съдържание

313 са болниците в България

В края на 2010 г. в страната функционират 347 заведения за болнична помощ с 48 944 легла в тях. Болниците са 313 с 45 842 легла, сочат данните на Националния статистически институт.

Заведенията за извънболнична помощ са 1 613 с 938 легла, а другите лечебни и здравни заведения – 183 с 4 570 легла. 

През 2010 г. 52,4% от болниците са многопрофилни, като в тях е съсредоточен 71,1% от легловия фонд на всички болници в България. Броят на леглата в тях варира от 13 до 1 345, като най-голяма е цифрата ем в университетските болници. 

Специализираните болници за активно лечение са 96 с 5751 легла, а лечебните заведения са 5 с 247 легла. 

В края на годината в страната функционират 14 специализирани болници за долекуване, продължително лечение и рехабилитация с 1025 легла и 22 специализирани болници за рехабилитация с 3685 легла. 

Държавните психиатрични болници са 12 с 2558 легла.

Броят заведенията за извънболнична помощ е 1613. В тях са разкрити 938 легла за краткосрочно лечение. В сравнение с 2009 г. броят им намалява с 5,9%, но се увеличава броят на леглата в тях – с 9,6%. Увеличението се дължи най-вече на увеличения брой легла в медицинските центрове – от 541 на 624..

В края на годината в страната функционират 289 самостоятелни медико-диагностични и 613 самостоятелни медико-технически лаборатории. Осигуреността с лекари в края на 2010 г. е 37,3 на 10 000 души от населението, а стоматолозите – 8,5 на 10 000 души.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн