Пропускане към основното съдържание

Преглед на актуалните теми в печата за деня

Преглед на темите в печата днес

В днешния печат продължават отзивите за атентата срещу Ахмед Доган. Този път на прицел са допуснатите слабости в работата на Националната служба за охрана (НСО). Със сигурност ще се предприемат мерки заради този зловещ акт на посегателство срещу политически лидер.Така президентът Росен Плевнелиев отговори на въпрос на "Труд" ще има ли наказани служители и оставки в службата, която е на негово подчинение.


"От "атентата" срещу Доган най пострадаха НСО и МВР", коментира и "Сега". Има нещо много символично в това, че на първия Консултативен съвет за национална сигурност при президента за тази година ще се дискутират два атентата в България - единият сериозен, другият - бутафорен. Защото и двата показват огромните пробойни в работата на МВР и спецслужбите. Заради тях при първия, в Сарафово, се стигна до жертви, а при втория - срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, се размина само с уплах и един разкървавен нос. Ако един 25-годишен младеж може да разкаже играта на целия сектор за сигурност, харчещ над 1 млрд. лв. от данъците на българите, как да вярваме, че има изобщо някаква национална сигурност? И вече няма никакво значение дали става дума за сърдит, неоценен младеж, търсещ слава, или "атентатът" е подготвен от някакви врагове на Доган, или е зле режисиран спектакъл на самото ДПС. "Кой се издъни", коментира "Капитал daily". Встрани от политическите коментари една констатация се налага от само себе си - правоохранителните институции в България са в тежка криза. Те не са в състояние да гарантират нито базова сигурност, нито да произведат адекватно разследване. Липсващата НСО, хаотичните действия след инцидента, разнопосочните сигнали от прокуратурата, отсъствието на критичност от страна на разследващите са част от проблемите, които видяхме покрай нападението над Доган.

"24 часа" анализира как един изтрещял младеж, който нападна Ахмед Доган, развенча митове за служби, партии и институции и без да иска показа истинското лице на демокрацията, създадена от "мишената му". Нападателят разби на пух и прах мита за толерантността на ДПС. Озверелите мъже в костюми тотално се саморазправиха (престъпление по Наказателния кодекс) с младежа, който в крайна сметка се оказа най-пострадал от цялата ситуация.

"Естествената реакция" на политиците от ДПС показа, че за тях НСО, МВР, прокуратура и съд нищо не значат. Защо да се съобразяват със законите, след като им е втълпено, че като членове на ДПС са недосегаеми? И това важи не само за ДПС, а за всички големи политически партии в България. В "Стандарт" двама социолози коментират случващото се в ДПС.Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг, вижда нови перспективи пред движението за коалиции. Лидерът вече е Лютви Местан и възможностите за коалиции - и вляво, и вдясно, се увеличават. До този момент дори преговори с ДПС бяха изключени. Според Кольо Колев, агенция "Медиана", нито една политическа сила няма полза от така нареченото покушение срещу Ахмед Доган. Колев допуска възможността Местан да излезе от сянката на Доган.

"Ние осъждаме всяка форма на насилие и сме уверени, че българските власти ще предприемат всички необходими действия", казва пред "Труд" говорителката на Европейската комисия Пиа Аренкилде Хансен по повод инцидента с Ахмен Доган.

"Нападението срещу Доган е покушение срещу демокрацията", отбелязва в интервю за "Дума" Ангел Найденов, заместник-председател на ПГ "Коалиция за България". По думите му въоръженото нападение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган е изключително тежък инцидент, който може да бъде определен като покушение срещу националната сигурност, срещу демокрацията и срещу всички българи. БСП изразява силната си тревога от случващото се в политическия живот, от възможната дестабилизация на страната и от тежките последици за България. Опитът за убийство на лидер на политическа партия е уродлива последица от дълго разпалваната омраза, враждебност и агресия срещу политическите опоненти, които, за съжаление, намериха почва и бяха насаждани в последните години от управляващите от ГЕРБ.

"ДПС получи своя шанс за промяна", смята Антонина Желязкова,експерт по етнорелигиозните и етнополитическите проблеми на България и Балканите. В интервю за "Стандарт" тя посочва, че този акт на насилие е добър повод за политическия елит на ДПС да направи анализ за нетърпимостта и омразата към самите тях от своите. Да разчете желанието за промяна и право на избор, което се натрупва от дълги години в общността на турците и мюсюлманитесрещу феодалните порядки и грубата партизация, която има своите икономически измерения в регионите със смесено население. ДПС получава своя звезден миг, за да се реформира, да се модернизира, да промени елитите си и да започне отново и на чисто. Инцидентът стабилизира ДПС. Това ще промени прогнозите за изход от предстоящите избори и вариантите за предизборни или последващи коалиции. Потърпевш е ГЕРБ, защото се затвърждават съмненията в демократичния и правов ред по време на тяхното управление. Атентатът обаче разширява полето за предизборна пропаганда на БСП и националистическите коалиции.

"В ДПС топът смени царя", е озаглавено интервюто в "Труд" с Корман Исмаилов, лидер на Народна портия "Свобода и достойнство". Според него реално оставка на Ахмед Доган не се случи. Самите промени в ДПС са прецедент е европейската практика. "Не носиш политическа отговорност, но оставаш на почетен лидерски пост, който по същество не ти отнема правомощия. Доган може да се кандидатира за депутат, да направи каквото реши. Това е една партийно-политическа бутафория. А и в шаха ходът "рокада" цели царят да стане по-защитен, а не да подготви оттеглянето му. Ако има някаква постановка от събота, това е шмекерията с оттеглянето на Доган", смята Исмаилов.

"На бой за дивидентите от атентата", коментира "Труд". Пистолетът засече пред слепоочието на Ахмед Доган, но произведе изстрел и одраска болезнено самочувствието на ГЕРБ, които загубиха инициативата. След атентата в събота ДПС е по-обединено, по-силно и по-уверено отвсякога. Атентатът показа, че управляващите не разбират от сигурност, не могат да защитят един политик с доказана заплаха за живота му. Не знаят как да реагират в подобни ситуации и което е най-показателно - премиерът Бойко Борисов изчезна. Потопи се и го нямаше цял един ден в медиите. В същото време Ахмед Доган се превърна в султан на българската политическа сцена. Монарх, който сочи с пръст, без да носи отговорност. Това спечели ДПС, това загуби ГЕРБ.

Предстои ни референдум без право на избор, казва в интервю за "Преса" политологът Иван Кръстев. Според него с референдума на 27 януари гражданите ще се почувстват не овластени, а унизени. И това най-ясно ще проличи в нощта след вота, когато всички ще твърдят, че са получили подкрепата на народа. Тези, които агитират за бойкот на референдума, ще кажат, че негласувалите са ги послушали. Тези, които подкрепят строежа на АЕЦ "Белене", ако спечелят повече гласове, също ще декларират успех. Тези, които са против, няма да пропуснат да посочат, че повечето българи са отказали подкрепа, преброявайки като свои както гласовете "против", така и негласувалите. А правителството ще обяви победа, каквото и да се случи, тъй като успя едновременно да заеме всяка от тези позиции. Проблемът с референдум, в който всички се оказват победители, е, че не е трябвало да се провежда.

"Финансовото разузнаване може да провери парите за референдума", отбелязва в интервю за "Сега" шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров. Той обяснява: "Сметната палата има мандат да проверява публични пари, както и за някои частни пари, но на основата на изрично овластяване от законодателя, като например парите на партиите за изборите - те не са на държавата или на общините, но ги проверяваме като участници в политическия процес. Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление казва, че за неуредените случаи във връзка с произвеждането на референдума се прилагат разпоредбите на Изборния кодекс. Тоест има обща препратка, но става дума за самата процедура по провеждане на референдума, но не и за действията по отчитане на парите и за контрола на Сметната палата. Ако парламентът сметне, че трябва да проверяваме, изрично трябва да се предвиди в закона", казва Димитров.

"Рециклиране на нищото вдясно", коментира "Труд". В умиращото дясно пространство няколко отмити фигури на прехода официално обявиха, че модернизирането на България е символична собственост на десницата, че ДСБ се обединява с недоразумението от трима души, наречено "Единство". Двете формации вървят към създаването на обща партия. Същата тази група, която унищожи десния електорат, като го превърна от масово движение в маргинална секта, продължава да узурпира идеята за "демократичното" и да се представя за най-успешната власт на прехода. Десницата у нас се провали не заради комунистите, царя или Бойко Борисов. Десницата се провали заради ужасната безидейност на политическото си мислене и говорене, поради отказа си да напусне архаизмите, поради нежеланието си да въведенови цели, да ги формулира, изговори и напълни със съдържание.

Около 300 млн. лв. струва до момента участието на България в многонационалната операция на НАТО в Афганистан, акцентира "Труд". Това са пари, които са били изразходвани за подготовка и издръжка на военните ни контингенти от 2002 г. досега. Около 12,8 млн. лв. са изхарчени само за българската рота в зоната за отговорност на афганистанското летище "Кабул" през 2012 г. Десетгодишната ни мисия в Ирак струваше 170 млн. лв.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн