Пропускане към основното съдържание

Дилемата в Батак - костница или църква

Батак църква
Близо 200 рокери от Пловдив се включиха в шествие до град Батак в знак на подкрепа на решението храм-костницата “Света Неделя“ да бъде превърната в църква. В града се породи спор дали костницата-музей трябва да стане църква след канонизирането на баташките мъченици.


„Вече е грях да наричаме мощите „кости“, а храмът, в който до миналата година беше гробът им, да го наричаме костница”, заяви митрополит Николай.

„Зад действията на църквата сме”, заяви един от рокерите, който пропътува над 700 километра, за да вземе участие в литургията на владиката в Батак. Те занесоха там и месингов кръст, който ще бъде поставен на върха на църквата.

Почти няма батачанин, чийто близък да не е загинал по време на Априлската епопея през 1876 година. По-голямата част от хората подкрепят превръщането на костницата в църква.

„Тук е било страшно, клани са и майки и деца наред, истинска касапница”, разказа пред Dnes.bg Цветана Ланджева, чийто дядо е бил убит по време на клането.

„Събираме подписка в подкрепа на храма”, заяви кметът на Батак Петър Паунов. Той одобрява богослуженията в църквата „Света Неделя”.

Дядо Николай е категоричен, че ще се бори докрай мястото с мощите на баташките мъченици да продължи да функционира като църква.

От културното министерство обаче са на мнение, че действията на владиката са незаконни, защото без разрешение той е започнал да служи в един паметник на културата.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн