Пропускане към основното съдържание

Правителството решава утре за 25 посланици, част от тях заменят дипломатите агенти

Очаква се утре на заседанието на правителството, външният министър Николай Младенов да внесе предложение за 25 посланици, които ще заменят досегашни дипломати. От ведомството му потвърдиха, че назначения ще се обсъждат, но отказаха информация колко посланици ще бъдат представени и кои ще са те. Голяма част от тях ще бъдат на местата на дипломатите агенти.

Нови и стари дипломати

Според различни източници, с които "Дневник" разговаря, в списъка с предложенията утре ще бъдат:

- Константин Димитров, който в момента е зам.-министър на външните работи, ще замине за Лондон. Досегашният посланик там Любомир Кючуков беше огласен като агент на ДС.
- Димитър Цанчев, също зам. външен министър, отива в постоянното представителство в Брюксел, тъй като мандатът на Бойко Коцев изтича.
- Ангел Чолаков, който е съветник на премиера Бойко Борисов по европейските въпроси, поема мисията в Рим на мястото на Атанас Младенов, който също е от посланиците с досиета.

Петима души, ръководещи временно мисии, ще бъдат назначени за посланици. Това са:

- Елена Шекерлетова - Виена (Австрия)
- Катя Делева - Претория (Южна Африка)
- Димитър Михайлов - Дамаск (Сирия)
- Маргарита Ганева - Братислава (Словакия)
- Румен Пирончев - Исламабад (Пакистан)

Като възможна номинация за холандската столица Хага източници на "Дневник" посочиха ген. Никола Колев, който беше началник на кабинета на Георги Първанов. Пред "Дневник", той каза, че с него са водят разговори отдавна за такава позиция, но отказа да навлиза в детайли, тъй като все още няма решение. Ген. Колев беше и шеф на предизборния щаб на Първанов за втория мандат, а преди това - началник на Генералния щаб на Българската армия.

Не е ясно кой ще поеме овакантените места в екипа на Николай Младенов и дали те ще бъдат представени утре.

Очакват се назначения и за Прага (за фаворит се сочи Бисерка Бенишева - дипломат от кариерата), Киев, Стокхолм, Скопие (номиниран е Иван Петков).

За първи дипломат в посолството в Женева се очаква да бъде предложен Иван Пиперков, началник-отдел в дирекция "ООН и глобални въпроси" във външното министерство.

Смяна на посланиците агенти
Очаква се в утрешните предложения за назначения да бъдат и хората, които ще поемат мисиите в Атина (ще бъде предложена Емилия Кралева, която работи във външно) и Белград. Там, както и в Хага, настоящите посланици бяха командировани обратно в България след приемането на промените в Закона за дипломатическата служба, според които бивши агенти и сътрудници на Държавна сигурност не могат да заемат такива позиции. В края на ноември тези текстове бяха отменени от Конституционния съд, а тримата посланици Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов спечелиха дела във Върховния административен съд, които сега се обжалват от външното министерство.

Затова вчера от администрацията на новия президент съобщиха, че изчакват ново предложение от Министерския съвет за смяна на посланиците агенти с аргументи, съобразени с мотивите на Конституционния съд. Росен Плевнелиев в публикуваните вчера обещания гарантира, че ще "работи за утвърждаване на модерна европейска дипломатическа служба на България и да не подписва укази за назначаване на посланици, които принадлежат към ДС".

Въпросът с посланиците, чиито мандати са приключили, ще бъде обсъден утре сутринта преди заседанието на кабинета и на среща между президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. Според установената практика преди обсъждането на имената в правителството се провежда предварителна съгласувателна процедура на външното министерство с президента.

Около 60 от посланиците ни зад граница ще бъдат сменени през тази година, по-голямата част от тях заради изтичащи мандати. Изтекъл е мандатът и на повечето от посланиците, които се оказаха агенти на бившата Държавна сигурност, и това позволява те да бъдат сменени по-лесно. Двама от огласените като агенти обаче ще останат на постовете - в Анкара (Красимир Тулечки) и в Прищина (Боби Бобев). Те бяха назначени от Николай Младенов преди година.

След като правителството одобри кандидатурите, президентът подписва укази за отзоваване на старите и укази за назначаване на новите посланици.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн