Пропускане към основното съдържание

Година условно за бизнесмен, проповядвал радикален ислям

Една година условна присъда с три години изпитателен срок получи 52-годишният хасковски бизнесмен Кадир Кадир. Местният окръжен съд призна за виновен търговеца на платове за това, че е проповядвал радикален ислям. Това е и първата присъда по дело за проповядване на джихад.

Според прокуратурата Кадир Кадир е започнал дейността си през януари 2009 година. Той ръководел група от около 10 мюсюлмани.

Те влизали в старата джамията в Хасково, след като свърши намазът в петък, гонели имама, излъчвали си между тях имам и започвали проповеди.

Разследването срещу Кадир Кадир се забави 2 години, тъй като иззетата от него литература е на арабски и турски език и е трябвало да бъде преведена и анализирана от експерт теолог.

Заключението е било готово през февруари тази година. През март бе повдигнато и обвинението в радикален ислям и проповядване на идеите на забранената секта "Хакикат Вакфъ".

Дори и след присъдата днес търговецът на платове бе категоричен, че е невинен.

„Всичко е скалъпено. Ще обжалвам, ще отида чак до Страсбург", бе категоричен Кадир Кадир.

По време на разследването са били разпитани десет свидетели, които потвърдили вината на Кадир. Всички те се отрекоха от показанията си в съдебната зала.


"Не мога да си го обясня, налегнала ги е някаква амнезия", коментира прокурор Антон Попов.

Той допълни, че един от свидетелите вече е признал, че е излъгал. На него, както и на останалите се очаква да бъдат повдигнати обвинения за неверни показания.

Законът предвижда за лъжесвидетелстване до 5 години затвор.
Присъдата на Кадир подлежи на обжалване пред пловдивския апелативен съд.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн