Пропускане към основното съдържание

Съвет за сигурността при президента на фона на протести

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента ще се проведе днес на фона на редица протести в София. Демонстрации се организират и в повечето големи градове в страната.


Държавният глава свика КСНС от 14,00 часа днес заради вълната от напрежение, която заля страната след събитията в Катуница. Темата на заседанието е: "Актуални проблеми на вътрешната сигурност. Неотложни мерки за гарантиране на реда и законността в страната и недопускане на етническо напрежение".

Доклади по темата ще изнесат и.д. министър на вътрешните работи Веселин Вучков, и главният секретар на МВР Калин Георгиев. На заседанието е поканен и главният прокурор Борис Велчев.

Според закона за КСНС членове на Съвета са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на отбраната, вътрешните работи, външните работи и финансите, председателят на ДАНС, началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи.

За същото време е насрочен национален протест под мотото "България – събуди се!", който се организира във Facebook. Към момента над 6000 души са заявили участие.

Друг протест, организиран в социалната мрежа – "Национален Протест срещу безобразията в България", е насрочен за 19,00 часа в няколко големи градове. Организаторите твърдят, че инициативата им е гражданска и призовават протестите да не се политизират.

Част от създадените след събитията в Катуница групи във Facebook обаче бяха изтрити. Това се случи и с най-многочислената – "В подкрепа на арестуваните българи в село Катуница", която играеше ролята на координатор на протестите в страната. В нея участваха над 70 000 души.

Днес три политически сили организират протестни прояви в столицата. ВМРО организират митинг пред сградата на Народното събрание, който ще се проведе от 10,30 до 14,00 часа.

От 11 часа започва митингът на партия "Атака" пред Археологическия музей срещу президентството. В 14,00 часа от пилоните на НДК пък ще тръгне шествие, организирано от БНС.

От столичната община уточняват, че трите прояви са съгласувани с условието да се проведат извън зоните за сигурност на президентството и Народното събрание.

На този фон е отменено планираното шествие на ромите. Датата 1 октомври е ден за отбелязване на "Европейския ромски прайд", но заради ситуацията у нас той ще се проведе под различна форма. В София, Велико Търново, Враца, Лом, Стара Загора младежи от български, ромски, турски произход ще раздават на гражданите детски рисунки, есета и пожелания с посланието на инициативата "Имам една мечта: Да учим и живеем заедно".

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн