Пропускане към основното съдържание

АЕЦ "Белене" – нови срокове и ултиматуми

Днес изтича срокът, който България е дала на руската „Атомстройекспорт“, за да изтегли иска си срещу НЕК от арбитражния съд в Париж заради проекта АЕЦ „Белене“.
Ако до дни компанията не спре съдебната процедура, Националната електрическа компания (НЕК) ще заведе контраиск срещу нея в Женева за 61 млн. евро.
Преди две седмици стана ясно, че руската страна е завела иска за 58 млн. евро за неразплетени разходи за закупено оборудване на АЕЦ „Белене“. И двете суми са реално дължими разходи по проекта, стана ясно от изказване на енергийния министър преди седмица.
"Според мен те (бел.ред. - руската страна) разбраха, че няма смисъл да пълним джобовете за юридически услуги, и по-добрият начин, ако искат нещо да се прави по проекта, е да оттеглят иска си", обясни министър Трайчо Трайков в неделя.
Според министъра НЕК е предложила няколко варианта на руската комания, която най-късно до няколко дни трябва да реши как ще действа от тук нататък.
Едно от предложенията е двете страни да приспаднат задълженията си до момента и да продължат работа по проекта.
„Атомстройекспорт“ е дъщерна компания на „Росатом“. През 2006 г. дружеството е избрано за строител на централата. След подписването на договора има вече 13 анекса за предоговаряне на техническите параметри на проекта.
Последният анекс между „Атомстройекспорт“ и НЕК беше сключен в началото на юли и дава отсрочка за договаряне между двете страни до 30 септември.
Реално в момента проектът е в застой заради юридическите хватки и условията поставени от българска страна за безопасността на централата.
Според първоначалното споразумение цената на централата трябва д абъде около 4 млрд. евро. При последните преговори руснаците настояваха за близо 7 млрд. евро, а България искаше АЕЦ „Белене“ да не е повече от 5,5 млрд. евро.
Очаква се консултантът NSBC да се произнесе по условията на договора и цената на проекта, които ще бъдат изгодни за страната ни. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн