Пропускане към основното съдържание

Все повече студенти търсят възможности за трансфер в друг университет

Все повече студенти търсят възможности за трансфер в друг университет
Когато завършваш средното си образование може да нямаш ясна представа за това в каква професионална област искаш да се развиваш, съответно  - какво да изучаваш в университета и кой точно ВУЗ е най-подходящ за целта. И това е напълно естествено като се има предвид системата на образование в средните училища в България, където за разлика от западната система липсва изградена стратегия за ранно откриване на потенциала и вътрешната мотивация и наклонности на учениците. Липсва и навременно насочване на подрастващите към това, което ще им носи най-голяма удовлетвореност.

В народопсихологията ни е заложено от учениците да се очаква да са „мултифункционални” - еднакво добри по всичко и да проявяват еднакъв интерес към съвсем различни сфери на науката и изкуството. Стимулира се стремежа към високи резултати заради самите резултати, без да се правят усилия да провокират самите тинейджъри да открият смисъл в това, което изучават.
По тази причина често се случва някъде към втората или третата година от обучението в университета студентите да осъзнаят, че нямат абсолютно никакъв интерес към изучаваната специалност (избрана в много случаи на случаен принцип) или че изборът им на специалност е бил подходящ, но искат да получат нещо повече от висшето си образование, а настоящият университет не им го предлага.
Тогава настъпва един много съществен момент. Младите хора трябва сами за себе си да направят още един избор – дали да останат в познатата среда и да оползотворят доколкото могат след това полученото образование или да повярват в своите възможности да променят ситуацията към по-добро. Животът цени гъвкавостта у хората и обикновено тези, които не се страхуват да променят курса, са тези, които придобиват ценни житейски умения и все повече самоувереност. Те имат големи шансове да работят нещо, което наистина им харесва.
Някои студенти се прехвърлят в друг български университет, а други искат да продължат обучението си в съвсем различна страна. Решението за прехвърляне в чужд университет не е запазена територия за студентите от Източна Европа. Понякога това решение е мотивирано от желание за цялостна промяна на средата и начина на живот. В последните години тези Великобритания стана пример за масови трансфери на студенти от Острова към други европейски държави, където таксите за обучение са много по-ниски.
В началото идеята за такава стъпка може да изглежда много далечна, но трансферите са напълно възможна алтернатива и естествен резултат от тенденцията към глобализация и мобилност на студентите и работната ръка в Европейския съюз.
Взети са конкретни мерки за улесняване на този процес още през 1999 г., когато в Болония министрите на образованието на 29 страни от Европа ( България е една от тях), подписват споразумение за изграждане на „Европейско пространство за висше образование”. Създава се система от кредити, които да спомогнат студентската мобилност в тези държави и трансфера на студентиот един университет в друг.
Най-често изискваните документи са академична справка (transcript of records) и евентуално легализирана диплома за средно образование, ако не е придобито в България. Университетите имат право да изискват и други документи, което означава, че е добре да се проучи как стоят нещата с конкретния университет, на който сте се спрели.
Друго нещо, което е важно да се провери предварително е колко кредити от изпити, които сте получили в настоящия университет ще бъдат признати в избрания от вас университет. Възможно е университетът, в който искате да се прехвърлите, да има споразумение за пълно академично признаване на обучението, получено в друг университет по дадената специалност. Колкото по-съвместима е учебната програма във вашия университет по съответната специалност с Европейските стандарти за образование, толкова повече изпити ще ви бъдат признати и прехвърлянето ще стане по-лесно.

Когато вземете решение да се прехвърлите в чужд университет, важно е да направите информиран избор на университет и да сте спокойни, че знаете какво може да очаквате от висшето училище и държавата, към които сте се насочили. В такъв момент е добре да можете да разчитате на компетентната помощ на консултантски фирми като Forum der Medizin, за да сте сигурни, че ще извлечете максимум ползи от инвестицията на време и пари, която ще направите за осъществяването на желанието за такава промяна.

Автор: Мария Димитрова

Източник Forum der Medizin

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн