Пропускане към основното съдържание

Питката на Бъдни вечер - за сплотяване и споделяне

Питката на Бъдни вечер - за сплотяване и споделяне
Хлябът носи послание за сплотяване и споделяне. Това казва Надежда Савова, която обикаля света и меси хляб. Тя е председател на Международния съвет на самодейните средища "Мрежа хлебни къщи" и е убедена, че месенето вдъхновява и ни прави по-добри.
Хлябът за Бъдни вечер задължително е постен, питката е содена, напомня Надежда Савова. Тя описва традиционният хляб за празника така: Питката се декорира с голям, незатворен кръг, който е символ на къщата. Вътре в него се нареждат грозд и овчарска гега, изработени от тесто, символизиращи плодородие сред овцете, нивите и лозята. Малки топченца се слагат за членовете на семейството. Важно е да се направи кръг и Витлеемската звезда. Тя се изработва от два преплетени кръста, което образува звезда с осем лъча.

Надежда Савова, която е обиколила 70 държави, може да изброи стотици видове хляб. Само брашното е поне 15 вида, казва тя. В Перу хляб се прави от картофи, в Мексико - от царевица, в Етиопия - от специално жито, което расте само там. Най-вкусен е хлябът, зареден с любов, а това е майчиният, уверява Савова, която е месила хляб и под Мачу Пикчу, и с африканските племена, и в азиатските степи. Сега меси със 100-годишен квас, предаден й от възрастна жена в габровско село.

Организацията има мисия - издирва и възстановява стари фурни. Те са били народни средища, хората са носели да изпекат там домашно приготвения хляб, събирали са се и са общували помежду си. Искаме да възродим духа на старите фурни и седянките в тях, разказва пред БТА Надежда Савова. У нас вече има три действащи хлебни къщи - в Габрово, в Златарица и в ковачевското село Лобош.

Движението ползва правенето на хляб и за терапия - за социална интеграция на хора с увреждания. Доброволци организират месене на хляб в сиропиталища и домове за инвалиди. Целта им е още да направят "маршрут на хлебните къщи в България" и така да развият културен туризъм. Община Пловдив например е дарила на мрежата фурната в стария град.

Моделът на хлебните къщи като вид културен център ще бъде представен на Международна среща на читалищни мрежи от 56 страни, която ще се състои през идната година във Велико Търново.

dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн