Пропускане към основното съдържание

Десетки българи замесени в Офшорлийкс


Имало цяла верига на заговор, а обемът информация бил огромен

Десетки българи замесени в Офшорлийкс
В пакета банкова информация на собственици на активи в офшорни зони, разкрит вчера от Международния консорциум на разследващите журналисти, се съдържат няколко десетки български имена, свързани с компании, чрез които се укриват доходи. Това заяви пред bTV Стефан Кандеа, от Румънския център за разследваща журналистика, които боравят с данните за Източна Европа от пакета, станал известен като „Офшорлийкс”.


На въпрос дали от целия пакет данни може да се пресее информация за суми или имена на българи, които имат такива офшорни сметки, Стефан Кандеа обяснява, че „целият набор информация се отнася до компании, не до банкови сметки”.

„Системата работи паралелно. Хората регистрират предприятия в тези офшорни зони, след което разкриват банкови сметки на името на тези компании във финансови центрове като Кипър, Швейцария, Обединеното кралство или САЩ. Цялата информация не стои на едно и също място. Има няколко десетки български имена, но пак казвам, има много компании. Някои (хора) например откриват компании, да речем в Кипър, но като отидете в Кипър, разбирате, че зад тази компания стои, друга, която е регистрирана в Лихтенщайн или на друго място. Има цяла верига на заговор и не можем просто да кажем това са всички българи или това са всички румънци, замесени в това”, разказва румънският журналист.

Според Стефан Кандеа понякога става въпрос за „хора които използват „активи” от България, но има и хора, които са българи, но не използват българското си гражданство, какъвто е случаят с всяка друга страна”.

Румънският журналист уточнява, че обемът информация е огромен и ще отнеме седмици, дори месеци, докато бъде обработен напълно, но най-ранните резултати могат да се очакват в близките седмици.

Информацията, с която борави Международният консорциум на разследващите журналисти се съдържа в хард-диск с 25 гигабайта памет. Пакетът данни съдържа имена на акционери в офшорни компании и др. предприятия, сред които има известни имена като близък приятел на френския президент Франсоа Оланд, бивш финансов министър на Монголия, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и цялото му семейство и др.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн