Пропускане към основното съдържание

100 литра кръв на ден са нужни само за столичните болници

100 литра кръв на ден са необходими само за столичните болници.
100 литра кръв на ден са необходими само за столичните болници. Тревожният сигнал подаде директорът на Националния център по трансфузионна хематология доц. Андрей Андреев.


Ако 250 души дарят кръв за ден, София ще има запаси за около седмица, информира БТА.

„За първи път се обръщаме към обществото с такъв призив, но вече съм сигурен, че хората не са безразлични, допълни доц. Андреев, след като вчера, кръв дариха над 200 желаещи.

Жените и мъжете, дарили кръв са приблизително по равно, но по-обнадеждаващ е фактът, че кръводарителите са предимно млади хора“, заяви Андреев.

Сред тях обаче е имало и няколко „ветерани" в кръводаряването, които са били отличавани със златни медали по този повод.

Жените, даряващи кръв са повече от мъжете, когато се налага да се дарява за предстояща операция на роднина или близък човек, твърди лекарят.

Той препоръчва на близките на пациентите да преустановят порочната практика на даване на пари "на ръка" на онези, които стоят в двора на Центъра и предлагат да дарят кръв вместо тях.

Андреев припомни, че няма законов текст, който да регламентира задължителното даряване на кръв от роднини преди предстояща операция, но призова гражданите да даряват кръв доброволно, за да не се стига до недостиг или до критични ситуации.

Търсят се дарители от всички видове кръвни групи. Засега се наблягало на кръвните групи А и 0, защото 40 на сто от нуждаещите са от кръвна група А.

Най-възрастният кръводарител може да бъде до 65-годишна възраст, а най-младият - на навършени 18 г.

„Искам да се разгранича от онези, които твърдят, че българинът е станал зъл и неотзивчив, каза още лекарят. Той е убеден, че гражданите ще даряват кръв, стига да знаят и да са сигурни, че кръвта им наистина се използва за нуждите на болни. Не малък е проблемът и с това, че българският кръводарител не е достатъчно уважаван от обществото“, допълни Андреев.

Днес и утре желаещите да дарят кръв могат да го направят в Националния център по трансфузионна хематология, който се намира на ул. "Братя Миладинови" 112.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн