Пропускане към основното съдържание

Чистят "Петолъчката" за 500 хил. лв.

Чистят "Петолъчката" за 500 хил. лв.
Около половин милион лева ще струва почистването на земите около пътния възел "Петолъчката" край село Лозен заради взривовете на 5 юни, при които загинаха трима души, а 18 бяха ранени.



Това сочи опитът по случая със складовете край Ловни дол, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов пред БНТ.

Финансовата страна на процедурата по почистването на земите щяла да стане със заявка към Комисията във връзка с последици от бедствия и аварии, оглавявана от вицепремиера Цветан Цветанов.

Тя е в пълното си право да защити интересите на държавата и да поиска регресивно и иск от самата фирма, която е причинила това ("Берета Трейдинг" - б. р.), разясни Ангелов.

Неустойките пък ще бъдат изплащани за остатъчните материали. Те били предимно дървени опаковки, а количеството им нищожно.

„Важното е, че в рамките на това, което не е изпълнено по договора, ние ще изтеглим банковата гаранция. Тя е в интерес на Министерство на отбраната и гарантира авансово платените средства на фирмата“, заяви още Ангелов.

140 военнослужещи са командировани на мястото на инцидента и работят при тежки условия за прочистването на района около "Петолъчката". При това не им било работа.

Те обезвреждат приоритетно отломки от снаряди в нивите, за да могат стопаните да продължат да ги обработват.

Ангелов допълни, че неправилното обезвреждане е причинило експлозиите.

Военният министър уточни, че рязането на бойни части на зенитни ракети е забранено. Според техническия инструктаж те трябва да се взривяват.

„Работниците са се опитвали да правят манипулация върху бойните части. Това е недопустимо. Проблемът не е във вида оръжие, а на манипулацията за обезоръжаване", не скри възмущението си военният министър.

Той изключи варианта нерегламентирана доставка, която да е довела до взрива.
"Не сме имали никакви данни, че фирмата „Берета Трейдинг“ не е работила квалифицирано и професионално, спечели търг от много фирми, които можеха да участват. Всеки един от нас трябва да направи своите изводи и да направи възможно до минимум да намали този риск при самото производство на боеприпаси и при утилизацията“, каза още Ангелов.

Той е категоричен, че трябва да има промяна в закона, с която да се вдигне забраната фирми от други европейски държави да участват в търгове за демилитиризиране на оръжия.

От Европа имало интерес за унищожаването на наши боеприпаси. Авторитетни чужди фирми разполагали със свои заводи, в които извършвали процедурата високотехнологично и относително по-безопасно.

Ангелов разкри, че винаги на територията на страната има около 3000-4000 тона боеприпаси в наличност, които трябва да се утилизират. В момента количеството е 14 хил. тона.

„По време на взривовете около Челопечене количеството беше 45 хил. тона, сега са значително намалели. Ще бъде направен план спрямо бюджета. Ще направим тази промяна, дадена далеч преди този инцидент“, завърши Ангелов.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн