Пропускане към основното съдържание

Румъния не може да ни извива ръцете, предупреди Плевнелиев

Румъния говори за нерешен проблем, а не за „териториални претенции“ към България. Казусът не можел да бъде решен чрез „извиване на ръце“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с лидера на „Атака“ Волен Сидеров в рамките на месеца на политическите консултации.


Преди два дни румънският външен министър Кристиан Дяконеску обяви пред местен телевизионен канал, че между Румъния и България има "спорна зона" от 17 кв. км в морето.

„Този проблем съществува от 20 години между България и Румъния, не е териториална претенция и не може да бъде решен чрез извиване на ръце по начина, по който Румъния действаше със Сърбия, не може да бъде решен и с интервюта в телевизионни студия, има формат, има междуправителствена комисия, тя със сигурност ще си свърши работата“, категоричен е президентът.

Той припомни, че за да станат членове на ЕС, през 2007 година България и Румъния са подписали документи за липсата на каквито и да било териториални претенции между двете държави.

„Румъния очевидно търси бързо решение на проблем, който не се поставя на масата като териториална
претенция“, каза още Плевнелиев.

Според него до 15 април казусът, поставен от румънския външен министър, ще бъде решен по един разумен европейски начин.

„България и Румъния са добри съседи и изповядват отговорни европейски практики“, мотивира се държавният глава.

Той отбеляза, че българското МВнР е реагирало светкавично и е поискало обяснение от румънския посланик в София.

Румъния няма териториални претенции към България. Това е заявил посланикът на Румъния в България Антон Пакурецу на среща със заместник-министъра на външните работи Димитър Цанчев днес в МВнР, съобщиха междувременно от МВнР.

Българската страна изрази недоумение от изявлението на румънския външен министър Дяконеску пред местни медии по повод преговорите за делимитация на черноморското пространство. Тълкуването, че биха могли да съществуват териториални претенции между двете страни, е опасно и не отговаря на духа на общата ни принадлежност към ЕС, подчерта зам.-министър Цанчев.

Посланик Пакурецу подчерта, че Румъния няма териториални претенции към България и определи случилото се като недоразумение. Той се спря на дългата история на преговорите и изрази учудването от факта, че те са станали медийно събитие.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн