Пропускане към основното съдържание

България и Албания се договориха за внос на битум

България и Албания се договориха за внос на битум
Албания е готова да изнася висококачествен битум за нуждите на пътното строителство в България. За това се споразумяха премиерите на двете страни Сали Бериша и Бойко Борисов на среща в Тирана.


Премиерът Борисов изтъкна на обща пресконференция, че естественият албански битум е много качествен и даде за пример пътища в България, строени преди 30 години, които "не са мръднали", съобщи "Фокус". "Смятаме, че ние разполагаме с такива количества, които могат да покрият всички евентуални пътища в Европа", допълни Сали Бериша и покани българските бизнесмени да инвестират в разработването на находищата битуминозен пясък.

Проблемът с доставките на битум на умерени цени беше поставен през пролетта, когато министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова се наложи да преговаря с "Лукойл Нефтохим" да го доставя на компаниите, за да не се оскъпява пътното строителство. Павлова е член на правителствената делегация в Албания.

Двамата премиери са обсъдили развитието на европейския транспортен коридор номер 8, който минава и през България, и през Албания. "Ако ние заедно с Европейската комисия подготвим един добър проект за Коридор № 8 в частта Албания – Македония – България, комбиниран с магистралите "Струма" и "Марица", действително ще имаме работеща инфраструктурна система на Балканите, която да отвежда във всички посоки жп товарите и автомобилният трафик", каза българският премиер.


Премиерът Борисов и членовете на делегацията се разговаряха с председателя на албанския парламент Йозефина Топали. Премиерът още веднъж подчерта подкрепата, която България е готова да окаже на Албания в предприсъединителния процес.

Бериша покани български бизнесмени да инвестират в нови водноелектрически централи в Албания.

Той подчерта, че е необходимо сътрудничеството между страните да бъде продължено в реализирането на съвместен проект по свързване на жп-линиите.

Борисов увери, че Албания може да разчита на българската подкрепа за присъединяване към ЕС и да почерпи от опита на страната - и положителен, и отрицателен.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн