Пропускане към основното съдържание

Нов грип ще ни тормози от есента

Грипните щамове, които ще ни разболяват от есента, са вирусите "А Виктория", "А Калифорния" (по-познат като свински грип) и "В Уисконсин"
Грипните щамове, които ще ни разболяват от есента, са вирусите "А Виктория", "А Калифорния" (по-познат като свински грип) и "В Уисконсин". Те ще бъдат включени в тазгодишната противогрипна ваксина, съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова пред „Труд”.


Новата болест тази година е "Виктория" (H3N2). Тя бе изолирана за първи път през 2011-а в австралийския щат и затова носи името му. "Виктория" е от вида H3N2, какъвто бе не само "актуалният" през изминалата зима "Пърт", но и познатите вече "Бризбейн" и "Уисконсин”.

Характерното за този тип вируси е, че повалят на легло много по-бързо, по-силно заразни са и се целят главно в децата и възрастните, за разлика от свинския грип, който си "харесва" хората в активна възраст, тези със затлъстяване и родилките.

По традиция третият вирус, които се включва в имунизацията, е от типа "В" (който води до повече усложнения). "В Уисконсин" бе изолиран за първи път през 2010 г.

"Не очакваме някакви резки промени в грипната картина през есенно-зимния сезон. Доколко мощна обаче ще бъде епидемията, зависи колко българи ще се имунизират. Миналата година процентът им бе под 4, а в останалите страни от ЕС той е в пъти по-висок", обясни проф. Мира Кожухарова.

Тя припомни, че поставянето на противогрипната ваксина по традиция започва в края на септември и началото на октомври.

Иначе през лятото българина го мъчат главно ентеровируси с повръщане и разстройство и кърлежо преносими инфекции, уточни здравният експерт.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн