Пропускане към основното съдържание

Германия 2011 = САЩ преди Втората световна война?

Държава пред икономическа и политическа пропаст – правителство пред фалит, драконови мерки за стабилизиране на бюджета, орязване на заплати, огромна безработица.



Гърция 2011? Не, Германия през 1931 година, пише в свой анализ Guardian.

Министър председател не е Лукас Пападимос, а Хайнрих Брюнинг.

"Канцлерът на глада", както е известен, орязва правителствените разходи с декрет, игнорирайки парламента, докато брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е в състояние на свободно падане.

Две години по-късно Хитлер ще вземе властта, а 8 години по-късно ще започне Втората световна война.

Днешната политическа ситуация в Германия разбира се е различна, но икономическите паралели са плашещи.

Както и в случая със страните, обхванати от настоящата криза, основният проблем на Германия през 1931 г. е чуждестранният дълг. Главният кредитор на страната е САЩ, а германските дългове са били деноминирани в щатски долари.

От средата на 20-те години германското правителство започва да тегли огромни заеми, за да изплаща репарациите, присъдени след края на Първата световна война на Франция и Великобритания.

Чуждестранните заеми помагат и за финансирането на кредитния бум в Германия последвал хиперинфлацията от 1923 г.

Както в Испания, Ирландия и Гърция днес, германският икономически подем от 20-те години е следствие на кредитен балон.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн