Пропускане към основното съдържание

Данъци и осигуровки подяждат бюджета на домакинствата

Разходите на домакинствата за плащане на данъци и осигуровки през периода април - юни на 2011 г. са се увеличили почти два пъти спрямо същия период на миналата година. Макар и с по-малко са нараснали и средствата за здравеопазване, храна, дрехи, обувки и плащане на сметки за дома.

Доходите също са се увеличили, но с по-слабо темпо от разходите. Това показва изследването на Националния статистически институт (НСИ) на домакинските бюджети.

През пролетта на тази година всяко домакинство е платило средно по 115 лв. данъци, което е с 51 лв. повече спрямо същия период на миналата година. Разходите за осигуровки са набъбнали до 135 лв. Основните причини за ръста са увеличението на местните данъци, повишаването на вноската за пенсия и на осигурителните прагове през тази година.

Общият доход средно на човек през второто тримесечие е бил 940 лв., или по 313 лв. на месец. Сумата е с 3.8% повече спрямо година по-рано. От данните на НСИ обаче се вижда, че за периода юни 2010 г. - юни 2011 г. инфлацията е била 4.8%. Това означава, че реално покупателната способност на семействата е намаляла.

Продължава тенденцията заплатите и пенсиите да формират над 80% от постъпленията в семейния портфейл. Леко са се увеличили и приходите от обезщетенията за безработица, детски добавки и други социални помощи. Намалели са парите от продажба на имущество, изтеглени кредити и спестявания.

Традиционно над половината от разходите на домакинствата са за храна и безалкохолно и плащане на сметки за дома. За това перо общо през април, май и юни всяко семейство е похарчило средно по 1055 лв. Потреблението на храни почти не се е променило. Семействата са намалили незначително хляба, месото, млякото, плодовете, зеленчуците, картофите, сиренето.

Разходите за цигари и алкохол са останали на същото ниво като през миналата година. Минимално са се увеличили и парите, които хората отделят за нови дрехи и обувки. През периода април - юни всеки е харчил средно по 9 лв. на месец за обновяването на гардероба си. Минималната сума показва, че хората купуват най-евтините дрехи или масово пазаруват от магазини за втора употреба.

Намалели са и без това нищожните разходи за обзавеждане и поддръжка на дома. Сумата, отделяна за това перо, е паднала до 53 лв. Това означава, че хората купуват мебели само когато вече не могат да използват старите.
Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн