Пропускане към основното съдържание

Първанов: Подслушват ли се босовете на организираната престъпност и какъв е ефектът?

Какъв е профилът на хората, спрямо които се прилагат специални разузнавателни средства (СРС), дали реално се подслушват босовете на организираната престъпност и каква е ефективността от това - тези въпроси постави президентът Георги Първанов в началото на днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Форумът обсъжда членството в Шенген, противодействието на контрабандата и използването на СРС.

Президентът изрази съмнение, че властите прилагат реално специални разузнавателни средства спрямо хора, свързани със сенчестия бизнес. Изкушавам се  да посоча имена, но ще им направя твърде висока чест, ако посоча тази нарицателни прякори, каза той.

Първанов посочи, че МВР и службите трябва да дадат отговор дали има филтриране на информацията, добита чрез СРС. "Ако отговорът е положителен, това не означава ли, че тези средства се използват и за други цели, извън предвидените в закона?", попита президентът. Според него покрай дебатите в последните два месеца доминира изводът, че използването на СРС е прекомерно. Той се позова на изнесените от магистрати данни за трикратно увеличение на подслушванията. Попита дали това се е наложило заради заплахи за националната сигурност и риск от терористични актове.

Първанов посочи като ключов въпроса за контрола при употребата на СРС. Въпреки че отчете като положителни действията на парламентарната подкомисия за контрол на СРС и похвали като убедително нейното становище от началото на февруари, той поиска да се обсъди идеята за възстановяване на Националното бюро за контрол на подслушването и следенето. "Ако това не е бил удачният начин, може ли да се намери друг вариант за независим контрол?", попита той.

По другата тема, която ще се обсъжда на заседанието - за противодействието на контрабандата, Георги Първанов лансира идея за стратегия за борба с цигарената контрабанда. Той призова да се набележат конкретни мерки за подобряване на взаимодействието между МВР и митниците. Попита какви са реалните щети за бюджета от контрабандата на цигари и какво прави правителството, за да излезе от тази ситуация.

Той обърна внимание на капацитета на митниците и попита дали се предвижда възстановяване на разследващите функции на митничарите и разширяване на разузнавателните им възможности. "Дали митницата не се е оказала под тежката сянка на МВР в последните година и половина - две?", попита той.

Съветът чака информация от службите за Либия
В края на заседанието Консултативният съвет ще изслуша информация от спецслужбите и правителството за ситуацията в Либия и дали са създадени условия за защита и евакуация на българите там, съобщи Георги Първанов.

По думите му проблемите в арабския свят от последния месец и заплахата от бежанска вълна към Европа поставят два сериозни въпроса: от една страна, дали Европа осъзнава, че по-скорошното приемане на България в Шенген ще подпомогне разрешаването на проблема с очакваните имигранти, а от друга: дали страната ни е готова да се справи с такъв проблем, ако е е извън
Шенген.

Първанов изрази неудовлетворение, че докладът на вътрешния министър Цветан Цветанов за готовността на България за присъединяване на споразумението е"изчерпателен, но твърде общ" и не дава отговор "нито защо се получи изоставането от Румъния, нито защо е допуснато обвързване на членството в Шенген с механизма за сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи".

Трябва да си отговорим ясно и дали страните, които се противопоставиха на приемането ни в Шенген сега, се водят от вътрешнополитически мотиви или причината е в нас, коментира Първанов.

































Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн