Пропускане към основното съдържание

Поне 142 000 евро ще струва паралелното преброяване

Прогнозни данни ще има на 12 май, първи резултати - на 13-ти

Прогнозни данни ще има на 12 май, първи резултати - на 13-ти
Споразумение за паралелно преброяване на гласовете на парламентарните избори на 12 май беше подписано от БСП, ДПС, ДСБ, „Атака" и „България на гражданите", предаде Bulgaria On Air.


Процедурата ще се извърши от австрийския Институт за публични изследвания и консултации SORA, като прогнозните данни ще излязат още в нощта на изборния ден. Първите резултати от паралелното преброяване се очаква да станат ясни на 13 май сутринта.

Първоначалната сума, която компания SORA ще получи, е 142 000 евро с ДДС, но се очакват и допълнителни разходи. Предвижда се средствата да бъдат платени от субсидиите, които всяка партия получава. Срещу тази сума австрийците ще извършат три услуги - паралелно преброяване, стратегически анализ и прогноза.

Според тях допустимото отклонение между техните данни и тези на ЦИК ще е в рамките на 1,5%. Ще се осигури преброяване на резултатите във всички над 11 900 секции. Освен паралелното преброяване на база на резултатите от 600 секции ще бъдат изготвени статистически анализи. След като са готови резултатите прогноза за окончателния резултат още между 22 ч. и 24 ч. в изборната нощ.

За максимална прозрачност SORA ще публикува изходен код на паралелното преброяване онлайн с линкове към оригиналните протоколи на съответните избирателни комисии, предоставени от ЦИК. Гражданите ще могат да проверяват резултатите в собствената си секция/ община, като да свалят сканиран PDF файл.

Петте партии се договориха за общата инициатива още в края на април. Според тях никоя партия освен ГЕРБ не вярва в честността на изборите. По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов декларира, че „с удоволствие” партията му би се включила във виртуален ЦИК. Присъединяване на други партии не се предвижда

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн