Пропускане към основното съдържание

КАТ вече няма да взема точки за катастрофа

Преглед на печата на 25 януари 2013 г.


Шофьор, който има "златен талон", няма да губи точки за други нарушения освен за употреба на алкохол
Шофьор, който има "златен талон", няма да губи точки за други нарушения освен за употреба на алкохол, пише "Труд".


Ако бъде спипан пиян зад волана, оранжевото картонче ще му бъде отнето и ще може да си го възстанови само ако 6 г. не сгази закона. Сега КАТ взема "златния талон" при всеки гаф, за който се режат контролни точки. От 800 000 водачи в София отличниците са 38 000.

Тези правила са залегнали в Наредба № IІз-2539 от 17 декември 2012 г. на вътрешния министър Цветан Цветанов, която влиза в сила след 10 дни. Проектът за шофьорските точки бе публикуван за обсъждане още през октомври 2012 г., а окончателният му вариант вече излезе в "Държавен вестник".

От 4 февруари шофьорите ще остават без контролни точки за 14 нарушения, а не за 25 - както е в момента. Отпадат 4 досегашни наказания за превишаване на скоростта, като остава само отнемането на 12 точки при движение с над 50 км/ч от допустимите в населено място.

Занапред няма да се вземат 10 точки за използване на антирадар, нито 8 точки за неправилно преминаване покрай спирка на градския транспорт или спрял автобус. Шофьорският талон остава чист при навлизане в еднопосочна улица, което сега се наказва с 4 точки.

Още при обсъждането най-спорни станаха 4-те точки, които се отнемат за виновно причиняване на катастрофа. Според окончателния текст те отпадат. По новата наредба няма да се вземат и 6 точки за каране на кола без документи.

Целта на промените е точки да се отнемат само за нарушения, които застрашават участниците в движението, коментираха от КАТ.

Драстично разминаване в цифрите на българите с право на глас изплува за пореден път вчера, след като ГРАО обяви цифрата от 6 949 120, съобщава "Сега". Това са хората, които имат право да участват в референдум с въпрос "Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?" на 27 януари. Службата е предоставила на ЦИК последните данни за избирателните списъци. Този брой обаче съществено се различава от данните от преброяването на населението от 2011 г., когато НСИ отчете, че всички българи са 7 364 570 души, а тези с право на вот - 6 119 757 души. Според челото на "Дума" "мъртвите души" са 800 хил. души.

Вместо да направи задълбочен анализ кои звена в Националната служба за охрана са се издънили в охраната на Ахмед Доган, ръководството на НСО замаза гафа с идеи да половинчати реформи и наказания на редови охранители, пише "Сега". Двама от гардовете са дисциплинарно уволнени, а други шестима са понижени заради опита за покушение.

Под заглавие "Национална служба за обслужване" "Труд" анализира спорния казус. Авторът Иван Бедров припомня случаи от близкото минало, които показват, че "НСО е за всичко друго, но не и за охрана". "Тя е служба, която не само се грижи за комфорта на избрани. НСО може да бъде и източник на информация за охранявания. Какво говори, с кого се среща, с кого си ляга", коментира Бедров.

"Това, което се случва, е унижение и срам на страната ни, не може да се капитализира в частна полза на някоя партия", заявява в интервю за "Сега" Арман Бабикян, пиар експерт.

Според него инцидентът не е индивидуален акт, но със сигурност не е и акт, който е препоръчан от кръгове, близки до ДПС. "Ако някой е конструирал случилото се, той със сигурност не се намира в тази партия", смята Бабикян. В отговор на въпроса дали Доган се е оттеглил от политиката, експертът подчертава: "Доган реално отдавна се е оттеглил, отдавна му е омръзнало всичко това, отдавна се е уморил, отдавна се е отдал на себе си. На практика отдавна се е пенсионирал. Да, той може би ще има тежка дума, но в оперативен план постепенно нещата ще се променят. От икономиката той не е подавал оставка."Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн