Пропускане към основното съдържание

Преглед на печатните новини за деня

Преглед на печатните новини за деня
Неделните издания на всекидневниците съобщават за отказа на лекарския съюз да подпише рамковия договор за 2013 г. и искането за оставка на финансовия министър Симеон Дянков.


„Българският лекарски съюз (БЛС) отхвърли Националния рамков договор за 2013 г. и поиска оставката на финансовия министър Симеон Дянков, предаде БНР. Решението срещу договора беше взето на събор на лекарския съюз. "Против" гласуваха 224, "за" бяха 27 делегати, а 15 се въздържаха.
Лекарите не одобряват предложените от здравната каса обеми и цени за медицинските дейности за следващата година. По този начин те ще се опитат да предотвратят прехвърлянето на дейности, които са отговорност на държавата, от здравното министерство към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Плановете тези дейности да бъдат плащани от касата бяха направени, след като Конституционният съд обяви за противоконституционен трансферът от 100 млн. лева от НЗОК към здравното министерство.
В края на септември председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов поиска да бъдат осигурени 100 млн. лева от Министерството на финансите за здравното ведомство, за да може то да покрие медицинските дейности, за които досега се е грижило и да не се налага да ги прехвърля на касата.
"Сега лекарите изразяват разочарование има и липсата на актуализация по финансовото обезпечаване на много доболнични дейности и клинични пътеки, които според съюза остават крайно недофинансирани. От лекарския съюз посочват много примери от онкологията, коремната хирургия, урологията, ортопедията и други специалности, където лечението на тежки заболявания и придружаващите ги усложнения и странични ефекти е силно затруднено заради недофинансираните клинични пътеки..."" - в. „Дневник".

„Съборът на Българския лекарски съюз, който се провежда в Пловдив, не гласува мандат за подписване на Национален рамков договор за 2013 и поиска оставката на финансовия министър Симеон Дянков. Решението е взето с 27 гласа "за", 224 "против" и 15 "въздържали се".
В специална декларация лекарите критикуват Дянков, че многократно нарушава законите на страната, отклонявайки средства от здравните вноски на населението към държавния бюджет, които за последните три години са около 2 млрд. лв. "Г-н Дянков постоянно твърди, че в здравния сектор няма реформа. Изкара виновни "алчните" лекари и фармацевтични компании, както и четиримата здравни министри. Освен че е финансов министър, той е и вицепремиер с ресор здравеопазване, за което се сеща, само когато взема пари от НЗОК. Елементарната логика сочи, че когато се сменят четирима министри и нещата не вървят, следва да бъде освободен и ресорният вицепремиер на сектора. Считаме, че всичко гореизброено е достатъчно основание, за да освободите г-н Дянков от неговите постове", пише в декларацията, адресирана до министър-председателя Борисов. БЛС прие и втора декларация. Тя е срещу практическото одържавяване на НЗОК и в нея се призовава премиерът да предприемете необходимите управленски и нормативни действия за деполитизиране на НЗОК и нейното връщане към статута на истинска национално-обществена институция с компетентно, отговорно, диалогично и прозрачно управление. "Касата се използва вече и като политически инструмент, както и за изпълнение на разпореждания на принципа на политическата подчиненост и автоцензурата", се казва в документа." - в. „Сега".

В друга своя публикация всекидневникът информира, че премиерът Борисов отново ще повери финансовото министерство на Дянков, ако ГЕРБ спечели втори мандат:
"Няма да има промени в кабинета. Ако ГЕРБ спечели втори мандат, финансов министър пак ще е Симеон Дянков. Много хора го мразят, но той се справя много добре". Това заяви пред "Дарик" премиерът Бойко Борисов...
Премиерът отново заплаши с оставка своите депутати - този път, ако бъде отменена пълната забрана за пушене на обществени места..."

Вероятността от отпадане на пълната забрана за пушене на закрити обществени места също е сред водещите теми на вестниците.

„ГЕРБ е абсолютно против да пада пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Това обяви премиерът и лидер на управляващата партия Бойко Борисов в интервю на Дарик радио.
Изявлението му идва седмица, след като в телевизионно интервю той допусна, че режимът за пушене в заведенията може да бъде облекчен и да се позволи паленето на цигари след 22ч. Тогава премиерът направи уговорката, че парламентът трябва да обсъди този въпрос, след като има недоволство сред представителите на туристическия бизнес и на обществото.
В парламента има депозирани поправки в Закона за здравето, които предвиждат да се върне старият режим със зали за пушачи и непушачи. Техни автори са независимите депутати, отцепници от "Атака", Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Здравната комисия отхвърли тази седмица проектопромените. Те обаче ще бъдат обсъдени още веднъж през следващата седмица - с предложена поправка в закона за туризма...
По-късно в предаването "Годината" президентът Росен Плевнелиев също се обяви категорично против отпадане на пълната забрана за пушене на обществени места и не изключи възможността за наложи вето на промените, ако те минат през парламента. Аргументът на държавният глава беше, че България не трябва да върви назад, след като вече има взето решение, защото това би било лош знак...
През седмицата неколкократно срещу либерализиране на режима за пушене се обяви здравният министър Десислава Атанасова. Общо 400 души са глобени за неспазване на закона от въвеждането на забраната досега, съобщи тя.
Икономическият министър Делян Добрев защити и днес противоположната позиция. "Трябва още веднъж добре да помислим дали сме готови да обречем част от туристическия бранш на фалити", заяви пред Дарик радио Добрев, като направи изричната уговорка, че в лично качество е "за" забраната..." - в. „Дневник".

„Премиерът Бойко Борисов заговори за оставка, ако депутатите му гласуват „за" връщане на по-либералния режим за пушене. Министър-председателят заяви пред Дарик, че е против предложената от независими народни представители промяна на тоталната забрана на цигарите на закрити обществени места, която се очаква да бъде обсъдена в пленарна зала през следващата седмица.
„Абсолютно сме против да падне забраната. Да се надяваме, че няма да ме карат да ходя пак с оставка на следващото гласуване. Защото знаете, че по закона за конфискация депутатите на ГЕРБ не гласуваха първия път закона, той падна. Имаше тежко отражение в Брюксел за това. При следващото гласуване аз си бях написал оставката до председателя на Народното събрание и отидох в парламента да видя как ще гласуват моите депутати. Да се надявам, че преди изборите няма да ме накарат по-рано да я свърша тази работа. Затова се надявам да се съобразят с моето мнение. Ние, като партия, сме поели да пазим здравето на хората".
Ако ГЕРБ спечели следващите избори, Симеон Дянков ще бъде отново финансов министър на България, обяви Борисов: „Много хора го мразят, но той се справя много добре. Много държави фалираха, много държави изкараха хората си на улицата, след като бяха харчили повече, отколкото са произвеждали. Ние сме отговорни хора и към следващите поколения.
На поредното искане на оставката на Симеон Дянков от страна на лекарския съюз Борисов отговори: „Те го правят всяка година, а ние по 700 милиона всяка година повече даваме за здравеопазване и все не им стигат. Толкова много пари, колкото сега се наливат за здравеопазването, никога не е имало. Въпросът е и самите доктори, и шефове на болници да си дадат сметка как ги харчат." - в. „24 часа".

Процесите в дясното политическо пространство също присъстват на страниците на всекидневниците.

„За СДС свършиха илюзиите. Това е тъжна равносметка. Българите се оказахме особено търпеливи през годините. От СДС дори се надскочиха като казаха, че 20-те изминали години били най-лоши по време на нашето управление", коментира Нейнски.
Попитана свърши ли СДС през 2012 г., тя отговори: "Зависи какво означава СДС за хората. За мен СДС е емоция и идея. Няма как да свърши една емоция и една идея. Ако е марка - да, свърши. Причините, които създадоха СДС, бяха жаждата за демокрация и промяна. През тези години СДС беше носител на тази идея за промяна. Той свърши и се превърна само в марка, когато неговите ръководители се отделиха от хората и така обезсмислиха съществуването на СДС".
"Синята коалиция беше форма на равносметка на десните хора, които заявиха, че имат волята да дадат подкрепата си и гаранцията си, че България ще продължи да бъде демократична страна", посочи евродепутатът..." - в. „Труд".

В друго своя публикация всекидневникът цитира настоящия лидер на СДС Емил Кабаиванов:
"В СДС ние сложихме край на псевдоелитите от прехода. 23 години забелязваме едни елити, създадени къде справедливо, къде несправедливо в ляво и в дясно, които си подаваха топката. Когато едните дойдеха на власт, говореха колко са лоши другите, но никакви действия срещу лошите..."
„Синята коалиция е мъртъв политически субект, твърдя го категорично. Синята коалиция можеше да се превърне в единна партия, ако точно хората като Иван Костов и Надежда Нейнски се бяха оттеглили от политиката", обясни той.

„Десните не са стигнали до разпад. Такъв има само в СДС, каза Иван Костов в предаването "Годината на Дарик".
Ние сме се събрали през 2009 година, каза той за досегашната Синя коалиция. Надежда Нейнски е наш, а не на СДС евродепутат. Тя спечели в рамките на Синята коалиция, тя не е евродепутат на СДС, посочи Костов.
Костов поясни, че най-важни са проблемите на младите. 40 процента от младите нищо не правят - нито учат, нито работят, поясни той. По думите му трябва да бъдат определени специални политики за стимулиране на младите хора.
Тази година оставя зад себе си засилена деморализация на обществото, огорчение и разочарование, оцени още той. По думите му това е преобладаващото обществено мнение. Няма положителни очаквания, което пречи за инвестиции. И практически България не може да тръгне напред, да увеличава доходите и заетостта, каза Костов.
Синята коалиция прави коледно тържество в сряда. Иван Костов покани всички, които се чувстват сини, да дойдат." - в. „Стандарт".

„Десните не са стигнали до пореден разпад. СДС е раздиран от две центробежни сили. Едната по посока на Синята коалиция, другата по посока на ГЕРБ", допълни още Иван Костов. Това е, което се е случило и то само там.
В българския политически спектър има ренегати навсякъде. Но те никога не са определяли характера на политическата формация, от която са излезли, нито са причинили щети.
На въпрос дали преговаря със съюз „Единство" за коалиция Иван Костов каза: „Да. Днес, няколко часа по-късно, ще разговаряме". Надежда Нейнски е наш евродепутат." - в. „24 часа".

Темата за атентата в Бургас отново е на страниците на всекидневниците.

„Трима-четирима са атентаторите от унищожителния взрив на летището в Бургас. Това обяви пред Дарик вътрешният министър Цветан Цветанов.
Бомбаджиите не са влизали преди в страната, посочи още министърът. Те са влезли у нас от европейска страна, където пребивавали под истинската си самоличност. Тук обаче влезли с фалшиви паспорти на граждани на САЩ, с които наемали хотели и коли под наем.
„През последните седмици има напредък в разследването. С евроатлантическите ни партньори сме в правилна посока и ще има конкретни резултати, които скоро ще обявим публично", каза вътрешният министър..." - в. „Труд".

„Вътрешният министър бе категоричен, че сред атентаторите няма българи и уточни, че се знае точно колко са били атентаторите, а на някои от тях е разкрита самоличността.
„Те са влезли у нас 20 дни преди атентата, допълни той. Заради възможността за свободно придвижване на хора, службите у нас не са имали възможност за изпреварваща информация", изтъкна вицепремиерът. И допълни, че няма как да се следят на сто процента милиони свободно движещи се хора.
Той обаче отказа да коментира дали в случая става въпрос за международна терористична мрежа, както и дали заподозрените за атентата на летището в Бургас са граждани на една страна.
„За 2011 година ние сме повишили информационния обмен с 371 процента", каза още той.
На въпрос - кой стои зад атентата в Бургас, Цветанов отговори: „От всичко, което е събрано до настоящия момент, могат да се изведат определени предположения, но не бих искал в момента да ги назовавам, защото това е терористичен акт и трябва да бъдем много прецизни". Той отново подчерта, че страната ни е водеща в разследването и докато не станат ясни фактите, България не би трябвало да възприема версиите, на която и да е държава." - „24 часа".

„Трима-четирима са извършителите на атентата в Сарафово на 18 юли. Това обяви вицепремиерът и министър на МВР Цветан Цветанов. И.д. главният прокурор Бойко Найденов пък обяви, че прокуратурата чака пари, за следствен експеримент на атентата.
Цветанов отново потвърди, че изпълнителите на терористичния акт край Бургас, при който бе взривен автобус с израелски туристи, са извън страната. Не са българи и нямаме информация да са пребивавали в страната в минал период от време към настоящия момент с тези документи, с които са установени, посочи още МВР шефът...
Пребиваването на тези лица става някъде 20 дни преди атентата. Влизането на тези лица в България става през стани от ЕС. През територията на тези страни те се придвижват с истинските си документи, влизайки на територията на страната, те вече се легитимират с фалшиви документи. И по този начин, ако нямаш изпреварваща информация, не можеш да следиш целия им процес на придвижване на територията на България, обясни Цветанов." - в. „Стандарт".

Източник news.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн