Пропускане към основното съдържание

Новините днес

Новините днес
24 часа
Фандъкова: До 2020 година въздухът става с 20% по-чист

До 2020 година въглеродните емисии в столицата трябва да бъдат намалени с 20%. Това е включено в план за устойчиво развитие на Столична община до 2020 г.
В посоката „по-чиста и зелена" София ще се върви до голяма степен благодарение на европейски средства от специализиран фонд, каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
Благодарение на метрото е постигнато намаляване на вредните емисии въглероден диоксид с над 130 хил. тона годишно, а на шума - с 15-20%, обясни тя.


24 часа
Турция се отказа от ТЕЦ до Резово

Турция няма да строи ТЕЦ край град Инеада, разположен срещу Резово, предаде БНР.
Депутатът от опозиционната Народнорепубликанска партия Тургут Дибек съобщи вчера, че Министерството на околната среда и градоустройството в Анкара отхвърлило предложения от турска фирма проект за строежа на централата като несъстоятелен.
Село Бегендик, в близост до курортния град Инеада, край което фирмата възнамеряваше да строи топлоцентралата, е срещу българското гранично село Резово. Проектът предизвика протести и от турска, и от българска страна, тъй като реализацията му заплашва развитието на туризма в района.

Труд

Провал на бюджетната евросреща

Без споразумение за следващия седемгодишен проектобюджет на Европейския съюз  приключи късно вчера срещата на върха в Брюксел.
Лидерите не успяха да се разберат и по втория проект за програмния период 2014-2020 г., предложен от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпьой. Те започнаха преговорите късно в четвъртък и бяха прекратени след полунощ, без да има споразумение. Разговорите продължиха и вчера, но също без резултат.

Труд
ВМА прави единен център за трансплантации

Единен трансплантационен център за присаждане на черен дроб, бъбреци, костен мозък, панкреас, кожа и роговици ще бъде създаден на 1 януари догодина в столичната Военномедицинска академия (ВМА).
Това съобщи вчера за "Труд" проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА и национален консултант по трансплантология. На практика в новото звено няма да се присаждат само сърца. "Центърът ще разчита на доказалите се кадри на болницата, но също ще бъдат обучени и 5-има новозавършили доктори (без специалност), както и 10 току-що напуснали факултета анестезиологични и операционни сестри", обясни проф. Владов.

Стандарт
Забраниха кавгите в БСП

Скандалите в БСП, които уронват имиджа на партията, вече са забранени. И ще бъдат строго наказвани. По разпореждане на соцлидера Сергей Станишев шефката на Страшния съд в Столетницата Мая Манолова устно е предупредила за това всички структури на БСП, научи "Стандарт". Занапред контролната комисия ще е безпощадна към всеки социалист, който търси медийни сензации с вътрешнопартийни противоречия. Манолова има зелена светлина от Станишев да налага наказания на "приказливи съпартийци". Обикновените партийни санкции са мъмрене, а най-страшната е препоръка за изключване от партията.
"ГЕРБ сваля катастрофално рейтинг, а БСП качва доверие. Ако не помагате, то не пречете", отсякла Манолова. Всички членове на Контролната комисия на "Позитано" 20 и на функционерите й по места са инструктирани да следят буквално под лупа всеки сигнал. Защото е ясно, че заради предстоящото редене на листите ще има опити за "избутване на другари с лакти". Според червени, за да се пресекат интригите в структурите, се правят очни ставки и се сравняват обяснения.

Стандарт
Петър Стоянов дава заето

Телефоните на Петър Стоянов млъкнаха.  Експрезидентът не вдига нито мобилните, нито стационарните. Мълчат и сътрудниците му. Усилията на шефовете на СДС да се свържат с него или с офиса му във Виена удрят на камък. Очаква се в понеделник той да каже дали приема номинацията за конституционен съдия. За тогава е насрочено и извънредно заседание на Националния изпълнителен съвет на СДС. Близки на експрезидента твърдят, че е по-склонен да приеме, но пък в последния момент можело да реши друго. Семейството му настоявало да не се забърква в сините интриги, след като деветимата депутати на СДС го бламират. Те отказват да внесат номинацията му в деловодството на парламента, защото била продиктувана от ГЕРБ.
И в петък кавгите в СДС продължиха с пълна сила. Както "Стандарт" писа, караниците дали ще има кой да внесе синята номинация за КС могат да доведат до изключването на трима депутати. За гилотината се спрягат Димо Гяуров, Йордан Бакалов и екслидерът Мартин Димитров. Националният съвет в понеделник се очаква да приеме кандидатурата на Петър Стоянов за КС и да се възложи на деветимата депутати да я внесат в парламента.

Монитор

3100 опита за имотни измами

Нотариуси са предотвратили около 3100 опита за имотни измами през последните 20 месеца, съобщи пред „Монитор" председателят на Нотариалната камара Димитър Танев. Според него през последните две години тези престъпления намаляват драстично. От Националната полиция не уточниха точния брой, но потвърдиха тенденцията.
„Само преди месец при един от колегите се пробваха да направят сделка с имот, като мнимият продавач представи фалшива лична карта. Най-честите опити за измами с недвижимости стават именно като се ползват подправени документи за самоличност. Връзката на електронната система на нотариусите с масива от данни на МВР обаче направи почти невъзможно  това да се случи.

Монитор
Термометърът скача до 20 градуса

До 20 градуса ще достигнат температурите на въздуха в Източна България в средата на следващата седмицата. Това сочи прогнозата на синоптиците от Националния институт по хидрология и метеорология при БАН. Времето над по-голямата част от страната ще бъде топло, ветровито и облачно. Температурите ще бъдат от 14 до 19 градуса, а в местата северно от планините и в Източна България е възможно да достигнат и стойности около 20 градуса. Тихо и мъгливо на много места ще остане времето през уикенда.

Монитор
250 коли на ден - жертви на паяци и скоби

Близо 250 коли по софийските улици стават жертва на паяците и скобите всеки ден, показа отчетът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) за октомври. Само през миналия месец на наказателен паркинг са откарани 484 автомобила, а закопчаните са 6057. За общо 27 дни, в които е работила синята зона, това прави средно 250 коли на ден.
От 1 септември паяците вдигат автомобили само след края на работното време на синя и зелена зона или ако паркирано возило пречи на движението. През останалото време на нарушителите им се поставят скоби. Свалянето й струва 30 лв. Ако до края на работното време на зоните скобата не е махната, паяк вдига колата. За да си я вземе от наказателния паркинг, собственикът трябва да се бръкне с 60 лв.

Сега
След 6 години двама са обвинени за рухналата сграда на "Алабин"

След повече от 6 години разследване на 13 ноември Софийската градска прокуратура най-после повдигна обвинения за смъртта на 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Двете момичета загинаха на 19 септември 2006 г., след като колата им беше затрупана от рухнала 5-етажна сграда на софийската улица "Алабин" 39. Постройката падна върху движещия се автомобил и го смаза. Затрупани бяха и паркиралите по улицата коли. Всичко наоколо беше покрито с отломки и прах. Делото за смъртта на двете момичета се превърна в една от позорните емблеми на бавното и лошо българско правосъдие.

Дума
Лиляна Павлова лъжe за магистралите

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова сама се уличи в лъжа от парламентарната трибуна. Това заяви пред ДУМА депутатът от БСП Румен Такоров. На 12 октомври на негов въпрос колко от магистралите в България имат издаден технически паспорт до 15 декември 2011 г. и след това, министърката отговаря: "Всички магистрали имат необходимите документи и имат технически паспорти". Месец по-късно Павлова се отрече от думите си и заяви, че се била изказала "некоректно".
До уличаването на министърката се стигна, след като Такоров поискал писмено копие на паспортите за автомагистрала "Хемус". Документи са представени само за участък от около 57 км от магистралата, която е дълга 151 км. Левият депутат обясни, че допълнително е поискал от Павлова да се запознае с техническите паспорти за трасето от София до Правец, защото там текат ремонтни дейности, а за тях е необходима документация, която да дава конкретни предписания за поправките. От изказването на министър Павлова обаче се оказва, че старите трасета от магистралите нямат технически паспорти.
ДУМА припомня, че техническите паспорти за магистралите и строежите са задължителни след приемането на Наредба N5 от 28 декември 2006 г.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн