Пропускане към основното съдържание

ООН: Със съкращенията си САЩ и Европа тласкат света към катастрофа

ООН: Със съкращенията си САЩ и Европа тласкат света към катастрофа
Налагането на нови и нови ограничения в публичните разходи и орязване на бюджетните дефицити тласка световната икономика към катастрофа. Този подход на САЩ и Европа цели най-вече да успокои глобалните финансови пазари.


Това се казва в годишния доклад на комисията на ООН за икономическа развити е търговия UNCTAD, разпространен във вторник.

В текста, озаглавен "Предизвикателства пред политиката след кризата", се призовава да започне увеличаване на заплатите, налагане на по-строга регулация на финансовите пазари (включително завръщане към системата на т.нар. управлявани обменни валутни курсове) и целенасочено скъсване с мисленето, в което на първо място се мисли за пазарите.

"Посланието ни е много прагматично - много бързо трябва да обърнем посоката", заяви генералният секретар на UNCTAD Супачай Панитчпакди, който е бивш шеф на Световната търговска организация.

Според него да се отговаря на кризата с фискално затягане на коланите и погрешен и неадекватен подход.

Водещият автор на доклада Хайнер Фласбек твърди, че глобалната икономическа ситуация е изключително опасна и без нови стимули в най-добрия случай ни очаква десетилетие на стагнация.

Сегашната политика е катастрофална, казва Фласбек, който е бивш финансов министър на Германия, а днес ръководи отдела за стратегии по глобализацията и развитието в UNCTAD.

"Ако навсякъде лихвите са почти нулеви и правителствата следват политика на минимални фискални дефицити и намаляване на разходите, то всичко това ще приключи с перманентна рецесия", допълва той.

"Безработицата е силно зависима от търсенето. И ако нямате търсене, то трябва да се намеси правителството с мащабни програми за стимулиране на икономиката. В миналото това бе сценарият на САЩ. Сега положението е по-зле, защото заплатите нарастват по-бавно, което налага програми с по-големи стимули."

В доклада се посочва, че възстановяването от финансовата криза става не само с безработица, което не е било неочаквано, но и с по-ниски заплати. В САЩ, ЕС и Япония, които съставляват 70% от световната икономика, хората очакват стагниране на заплащането.

"Да не се залъгваме - това е реалистичен сценарий за целия развит свят. Ако не разберем поуките веднага и наистина много бързо, просто не ни остават други инструменти. Какво ви остава за възстановяване на икономиката при свити заплати и намаляващи очаквания на частния сектор и домакинствата? Нищо", каза Фласбек на пресконференцията при представяне на доклада.

Прогнозата му е в най-добрия случай догодина икономическият ръст на световната икономика да се забави до около 1.5%, което е наполовина от 3.1%, прогонизирани от ООН.

В доклада голяма част от вината за кризата е стоварена върху дерегулирането на финансовите пазари, довело до стадни действия на скулантите и свръхконцентрация на банковата дейност.

"Виждали сме го в миналото и много хора така и се си взеха поука, че държавите проявяват прекалено доверие към финансовите пазари. Отново и отново виждаме, че финансовите пазари не са много прецизни в оценката си. Хората обаче продължават да вярват в съкращенията на разходи, защото искат да успокоят именно тези пазари, които им дават добър рейтинг, включително и рейтинговите агенции, които далеч не винаги дават правилна оценка", казва Супачай.

Фласбек прогнозира и много неефективна среща на Г-20 през ноември, на която ще се договорят "много слаби" мерки за справяне с кризата и отново ще се подценя влиянието на финансовите пазари. "Имаме три сфери, в които искахме Г-20 да е силна. Първата е координирането на икономическата политика: там няма нищо. Втората са спекулациите със суровини: общо взето, и тук няма нищо. Третата е глобалният монетарен ред: нищо. Това е резултатът от 9 месеца дебати в Г-20."

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн