Пропускане към основното съдържание

Греди Асса и Валери Стефанов били агенти на ДС

183 души от Висшата атестационна комисия (ВАК) бяха обявени за бивши агенти на ДС от комисията по досиетата днес. Общо проверените членове на ВАК са 1242, като за 128 лица не са предоставени всички необходими данни и проверката за тях продължава, пише в решението на комисията.

Сред тях са Аксиния Джурова (дъщеря на бившия министър на отбраната по времето на социализма Добри Джуров), художникът и преподавател в Художествената академия Греди Асса, театралният режисьор Здравко Митков, литераторът Валери Стефанов, философът Витан Стефанов, композиторът Александър Йосифов. 

Документ
Решение № 230/ 16.06.2011 г. на комисията по досиетата

Броят на сътрудниците на ДС във ВАК е около 15% от проверените при средно около 10% в досегашните проверки на комисията по досиетата в други държавни органи и институции, коментира Валери Кацунов, член на комисията по досиетата.

Проверката на комисията показва, че композиторът Александър Йосифов е донасял за шесто и първо управление на ДС като Роланд. Професорът от СУ Валери Стефанов е бил агент на четвърто, шесто и седмо управление на ДС с псевдонима Андрей Николов. Личното му работно дело е унищожено през 1990 г. През същата година са унищожени и материалите за проф. Витан Стефанов Митев, който е донасял като агент Руси.

Греди Асса е бил агент Спасов - секретен сътрудник на ОУ на МВР-Плевен. За него са налични един дневник, няколко картона и предложение за заличаване на делото му през 1990 г. Сред оповестените е и бившият шеф на Националния център за заразни и паразитни болести акад. Богдан Петрунов. Професорът по икономика Нансен Бехар е бил агент на второ управление на ДС и е работил като Огнянов. Филологът Симеон Хаджикосев е сътрудничил като агент Явор.

В края на март правителството реши да закрие ВАК, която досега присъждаше степените професор. Това стана след приемането на Закона за развитието академичния състав.


Комисията започва проверка на кредитните милионери
Комисията по досиетата е поставила началото на проверката на кредитните милионери, съобщи Валери Кацунов, член на звеното, цитиран от агенция "Фокус". "Това обаче ще отнеме доста време, много е трудно - става въпрос за далечен, отминал период, за фирми, а кой стои зад фирмата се установява трудно, законодателството се е променяло доста от тогава насам", предупреди той.
















Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможностите на сексапил

Коледни и зимни изображения и картички

Коледни пожелания Коледни стихотворения за деца

България излага на опасност връзките си и с Израел, и с арабските страни

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад атентата. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители. Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга. Вестн